[custom_header]

Tot op de dag: het persoonlijke verhaal van UAF-directeur Mardjan Seighali

Portret Mardjan Seighali

Hoe is het wérkelijk om te moeten vluchten en in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen? Dat weten alleen de mensen die dit zelf hebben meegemaakt. Eén van die mensen is Mardjan Seighali, directeur van het UAF.

 

Het is alweer ruim dertig jaar geleden dat Mardjan met haar twee kinderen vluchtte uit Iran en op zoek ging naar vrijheid in het onbekende Nederland. In de jaren daarna kreeg zij steun van het UAF, de organisatie waar zij nu leiding aan geeft. Na lang wikken en wegen besloot Mardjan haar persoonlijke verhaal op papier te zetten. Dit deed ze samen met schrijver en journalist Job Hulsman, een goede bekende van het UAF die al veel verhalen voor ons heeft opgetekend. Nu kan iedereen het lezen.

 

Zwarte bladzijden

Als Mardjan op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven alsnog zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het militaire elitekorps van Khomeini vers, Mardjan wil niet dat ze haar toekomst beïnvloeden. Ze laat zich door niets en niemand tegenhouden en stort zich op haar nieuwe leven. Tot ze erachter komt dat de zwarte bladzijden zich niet laten wissen.
 

Aandacht voor de ander

In ‘Tot op de dag’ opent Mardjan jaren na dato – ‘met volle overtuiging en gemengde gevoelens’ – het boek dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Het resultaat is een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grens-overstijgende liefde. Tot op de dag is daarmee een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander – ook al komt die ander van ver.
 
Boek Mardjan

Nieuwsgierig geworden? Download hier het eerste hoofdstuk.

Mardjan te gast bij Koffietijd

Burgermeester van Almere neemt boek ‘Top op de dag’ in ontvangst

Voorleesfragment Gerdi Verbeet

In de media

Het verhaal van Mardjan is ook door media opgemerkt:

  • ‘Een hoopgevend levensverhaal waar je diepe bewondering voor krijgt en dat lang nagalmt.’ – Zin Magazine

  • ‘Hartverscheurend verhaal over een veerkrachtige, stoere vrouw die niet wil terugkijken maar in Nederland haar verloren tijd zo snel mogelijk wilde inhalen.’ – Margot Poll in NRC

  • ‘Persoonlijk en intiem […] Een verhaal over mensen die iets willen betekenen voor anderen.’ – Ronald Giphart in het AD

  • ‘Een mooi, openhartig en aangrijpend boek’ Jeroen van der Laan bij Omroep Flevoland

Gerelateerde berichten

Geslaagd en aan de slag als monteur! 

Geslaagd en aan de slag als monteur!

Op 25 februari kregen negen elektromonteurs hun mbo-diploma’s voor Laag- en Middenspanningsdistributie tijdens een heuse drive through-uitreiking. Kleinschalig, coronaproof en toch feestelijk. In mei 2019

Lees verder »

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal 2 keer per maand een e-mail met nieuws en verhalen.

[gravityform id="1" title="false" ]