[custom_header]

Mardjan Seighali: ‘Omarm het gelijkheidsbeginsel’

Mardjan Seighali: 'In onze vrijheid schuilt onverschilligheid'

Veel mensen in onze samenleving komen verder dankzij het inlevingsvermogen van anderen. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders geen gebrek aan empathie, maar de vraag is of ‘meedoen’ moet afhangen van de empathie van de ander. Is voor een succesvolle participatie ook niet een faciliterende overheid nodig die leiderschap toont?

Hoe anders zou het zijn als we onze maatschappij zouden inrichten vanuit het principe dat iedereen gelijke kansen heeft? Een mooi voorbeeld is de omgang met nieuwkomers in Oeganda, waar 1,2 miljoen vluchtelingen wonen en waar er dagelijks meer dan tweeduizend bij komen. Anders dan in het welvarende westen doen zij vanaf het eerste uur mee in de (arme) Oegandese samenleving. Ze krijgen een stuk land om te verbouwen, hun kinderen gaan naar school, ze worden in de positie gesteld om onafhankelijk te zijn en een eigen leven op te bouwen. Daar plukken ook de Oegandezen zelf de vruchten van, toont een mooie reportage van de NOS.

Voor Nederland wens ik een systeem waarin we dit gelijkheidsbeginsel omarmen. Een systeem dat de mensen niet afhankelijk maakt van een uitkering. Een samenleving waarin we niet toetsen aan succes of falen, maar aan de stappen die je zet om verder te komen. Er is meer nodig dan alleen empathie om mensen kansen te geven.

Mardjan Seighali is directeur van het UAF

Foto: Venus Veldhoen

Gerelateerde berichten

Geslaagd en aan de slag als monteur! 

Geslaagd en aan de slag als monteur!

Op 25 februari kregen negen elektromonteurs hun mbo-diploma’s voor Laag- en Middenspanningsdistributie tijdens een heuse drive through-uitreiking. Kleinschalig, coronaproof en toch feestelijk. In mei 2019

Lees verder »

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal 2 keer per maand een e-mail met nieuws en verhalen.

[gravityform id="1" title="false" ]